Președintele a declarat marți, în acest interviu, că Mueller este unul dintre ostaticii pe care Statele Unite au încercat – dar nu au reușit – să-i elibereze print-o operațiune în Siria, vara trecută.
„Era o tânără remarcabilă și un mare spirit – iar eu cred că acest spirit va trăi în continuare”, a spus el. „Cu cât află mai mulți oameni despre ea, cu atât apreciază mai mult (valorile) pe care le reprezenta ea și își dau seama cât de diferite sunt în comparație (cele ale) organizației barbare care a ținut-o ostatică”, a adăugat președintele.
Confirmarea morții tinerei – în vârstă de 26 de ani, o voluntară originară din Arizona răpită în Siria – i-a „frânt inima”, a declarat președintele.
Statele Unite, spre deosebire de alte țări, refuză să plătească răscumpărări în schimbul eliberării cetățenilor săi luați ostatici. Scopul inițial al acestei politici a fost descurajarea răpirilor motivate financiar, destul de obișnuite din Mexic și până în Somalia.
Însă această politică a fost criticată, odată cu apariția unor teroriști jihadiști ca cei din gruparea Statul Islamic, care folosesc crimele în public, extrem de violente, ca pe un avantaj. Astfel președintele american a fost nevoit, în toamnă, să dispună o revizuire a politicii cu privire la ostatici.
Obama a respins acuzații potrivit cărora Statele Unite nu au făcut tot ceea ce au putut să o salveze pe Mueller. „Nu cred că este corect să se spună că Guvernul american nu a făcut tot ceea ce a putut”, a replicat el, subliniind că „‘am alocat resurse enorme și alocăm întotdeauna resurse enorme pentru a elibera captivi sau ostatici oriunde în lume”.
„Eu am mobilizat o întreagă operațiune – cu un risc semnificativ – pentru a o salva nu doar pe ea, ci și celelalte persoane care erau ținute ostatice, și am ratat cu doar o zi sau două, și anume din cauză că ne-am asumat acest angajament” de a nu plăti răscumpărări, a declarat Obama, referindu-se aparent la un raid efectuat de către un comando Delta Force la o rafinărie din nordul Siriei.
Această declarație este prima sugestie potrivit căreia Casa Albă credea că Mueller se afla în locul în care a fost efectuat raidul.
„Lucrul pe care-l respectăm este politica de a nu plăti răscumpărări unor organizații ca ISIL (acronimul pe care-l folosește Casa Albă pentru SI). Iar motivul este că odată ce începem să facem asta, nu doar că le finanțăm măcelărirea unor persoane nevinovate și le consolidăm organizația, dar îi transformăm pe americani în ținte și mai atractive pentru viitoare răpiri”, a subliniat el.
Cetățeni ai unor țări europene ca Franța, Germania și Italia, au fost eliberați în urma plătirii unor răscumpărări.
Obama a declarat că el înțelege faptul că familiile ostaticilor consideră această politică greu de acceptat. „Este un lucru la fel de dur ca orice altceva fac – să stau de vorbă cu părinți care vor, cum este de așteptat, ca ai lor să fie aduà în siguranță prin orice mijloace este necesar”, a spus șeful statului american. „Vom face tot ceea ce vom putea, mai puțin să oferim stimulente ca alți americani să fie capturați”, a promis el.
De asemenea, președintele a subliniat că revizuirea politicii americane cu privire la ostatici – despre care consiliera pentru Securitate Națională Susan Rice a declarat săptămâna trecută că se va concentra asupra „felului în care vom putea susține și fi mai receptivi la nevoile familiilor” – nu include reevaluarea principiului de a nu plăti răscumpărări.
„Ca regulă generală, ceea ce nu vrem să facem este să transformăm alți cetățeni americani în ținte ale acțiunilor unor organizații ca acestea”, a răspuns președintele la o întrebare despre activitatea comisiei de revizuire.